Bartın Orman Fakültesinin TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle ahşabın basınç etkisinde kalarak oluşturduğu elektriksel potansiyel araştırılacak.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Bartın Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz AYDEMİR danışmanlığında, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü doktora öğrencisi Zeynep Eda ÖZAN tarafından hazırlanan proje, TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu. İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan GÜNDÜZ’ün araştırmacı olarak yer aldığı projeyle farklı ağaç türlerinin basınç altında elektriksel potansiyeli üzerine incelemeler yapılıyor.

“Ahşap Materyalde Elektriksel Potansiyel Farkın Belirlenmesi” başlıklı proje kapsamında bilgiler veren ÖZAN, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretmeye yönelik potansiyelin piezoelektrik etkinin belirlenmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.
Projeyle enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine yönelik önemli çıktılar elde edilmesini hedeflediklerini kaydeden ÖZAN, “Ormanların geleceğin enerji kaynaklarından biri olup olamayacağı sorusuna cevap arıyoruz. Farklı ağaç türlerinde çeşitli parametrelerde yapılacak olan incelemeyle elektriksel potansiyel ölçümler gerçekleştirilecek.Uygulanacak çalışma ile ahşap malzemenin basınç etkisinde kalarak oluşturduğu piezoelektrik etki araştırılacak ve var olan potansiyelin kullanılabilirliği incelenecek” dedi.

Son yıllarda Bartın Orman Fakültesi’nde TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerin gün geçtikçe sevindirici düzeyde arttığını ve bu durumun sürdürülebilir şekilde devam etmesinin önemli olduğuna değinen Bartın Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birsen DURKAYA proje yürütücüsü Lisansüstü Eğitim Enstitüsü doktora öğrencisi Zeynep Eda ÖZAN ile birlikte proje ekibini tebrik etti.