Fakültemizin Çevreci Projesiyle Kağıt Üretim Atıkları Ekonomiye Kazandırılacak

Fakültemizin TÜBİTAK tarafından desteklenen çevreci projesiyle kâğıt hamuru üretimi sırasında açığa çıkan atık çözeltiler değerli kimyasallara dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacak.

Fakültemiz Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünden Arş. Gör. Esra Ceylan’ın TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında hazırladığı proje desteklenmeye değer bulundu. Doğa dostu yöntemlerle hayata geçirilecek “Kraft Lignininden Vanilinin Doğal Derin Ötektik Çözücüler ile Elektrosentezi” adlı projeyle kâğıt hamuru fabrikalarındaki üretim atığı çözeltiler değerli kimyasallara dönüştürülecek. Fakültemiz laboratuvarlarında yapılacak araştırmalarla yeni nesil çözücüler ve yeşil kimya kullanılarak vanilin elde edilmesi hedefleniyor.

FAkültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü danışmanlığında yapılacak proje hakkında bilgiler veren Ceylan, “Kâğıt üretim fabrikalarında üretim atığı olarak açığa çıkan siyah çözelti içerisinde bol miktarda kraft lignini bulunmaktadır. Vanilya baklasından vanilin elde edilmesi kraft ligninden elde edilene kıyasla hem daha maliyetli ve daha az verimle, hem de daha zahmetli ve uzun sürede üretilmektedir. Bu çalışmada atık kraft lignininden yeni nesil çözücüler ve yeşil kimya kullanılarak vanilin elde edilecektir” dedi.

Ceylan, yerel kalkınma dinamiklerine katkı sunmak amacıyla sürdürülebilirlik odağında çalışmaların planlandığına da vurgu yaparak “Üniversitemizin laboratuvarlarında yapılacak araştırmalarla üretimde yeniden değerlendirilebilir ve geri dönüştürülebilir değerli bir madde üretilmesi hedeflenmektedir. Atıkların doğa dostu bir yöntemle geri kazanımından gıda, kozmetik ve birçok alanda yaygın olarak kullanılan vanilin yeni bir yöntemle değerlendirilecektir. Bu düşüncelerle bölge dinamiklerine uygun akıllı uzmanlaşma yoluyla bizleri daha iyiye ulaşma noktasında teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun’a en içten teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sayın Birsen Durkaya, “Öğretim elemanlarımızın yapmış oldukları TÜBİTAK projeleri ile Fakültemize son 3 yılda sağlanan dış kaynaklı destek bir milyon TL’yi aşmıştır. Proje yürütücüsü Arş. Gör. Esra Ceylan’a, projede danışman olarak görev alan Prof. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü’ye ve projede araştırmacı olarak görev alan Doç. Dr. Rıfat Kurt, Öğr. Gör. Dr. Erkan Aksoy ve Şeyma Özlüsoylu’ya teşekkür ederim. Bu vesileyle, bizlere daima yanımızda olarak bizlere destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan UZUN’a da şükranlarımı sunuyorum” dedi.