image/svg+xml
image/svg+xml

Fakültemizin projesi ile mobilyalar insan sağlığına uygun olarak üretilecek

Fakültemizin TÜBİTAK kapsamında desteklenen projesiyle mobilyalarda sağlığa zararlı formaldehit gazı salınımını önlemek için araştırmalar yapılacak.

Fakültemiz Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünden Arş. Gör. Dr. İsmail Özlüsoylu’nun hazırladığı proje TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında kabul edildi. “Ürenin Mikrokapsülasyonu ve Formaldehit Tutucu Olarak Yonga Levha Üretiminde Kullanılması” adlı projeyle yaygın kullanım alanına sahip olan yonga levhalardan salınan zararlı emisyonların giderilmesi hedefleniyor.

Proje hakkında bilgiler veren Dr. Özlüsoylu, “Ahşap esaslı levha üretiminde tutkal olarak büyük oranda formaldehit içerikli sentetik tutkallar kullanılmaktadır. Levha ürünlerinin yapısında bulunan formaldehit içerikli tutkallardan kaynaklanan emisyon, insan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturmaktadır. Bu sebeple formaldehit içerikli tutkallarla üretilen levha ürünlerinin üretim sonrası emisyon değerleri ölçülmekte ve bu değerlerin belli sınır aralıklarında olması istenmektedir” dedi.

Özlüsoylu, yaygın kullanım alanlarına sahip mobilyalardaki sağlık risklerine de değinerek “Özellikle iç ortamlarda kullanılan ahşap levhalardan kaynaklı formaldehit emisyonu nihai kullanıcılar için sağlık sorunları oluşturabilmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar bu riskin üretimden hemen sonra başlayıp, ortam koşullarına bağlı olarak uzun yıllar devam ettiğini göstermektedir. Bu sorun günümüzde ahşap esaslı levha sektörünün önemli ve güncel sorunlarından biridir. Formaldehit emisyonunu kontrol altına almanın etkili ve ekonomik yollarından biri formaldehit tutucu üre kullanımıdır. Fakat üre kullanımında formaldehit tutma etkisi kısa süreli olmakta, uzun süreli kullanımlarda formaldehit salınımı sağlık riski oluşturacak düzeyde devam edebilmektedir. Proje çalışmasında ürenin formaldehit tutma kapasitesi ve süresi özellikle gıda ve tekstil alanlarında yaygın kullanımı olan mikrokapsülasyon yöntemi ile iyileştirilecektir” şeklinde konuştu.

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sayın Birsen Durkaya, “Öğretim elemanlarımızın yapmış oldukları TÜBİTAK projeleri ile Fakültemize son 3 yılda sağlanan dış kaynaklı destek bir milyon TL’yi aşmıştır. Proje yürütücüsü Arş. Gör. Dr. İsmail Özlüsoylu’ya ve projede araştırmacı olarak görev alan Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah İstek ile Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Erkan’a teşekkür ederim. Bu vesileyle, bizlere daima yanımızda olarak bizlere destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan UZUN’a da şükranlarımı sunuyorum” dedi.
  • Bartın Orman Fakültesi Öğrencileri 2209 TÜBİTAK Öğrenci Projelerinde Birinci Oldu.

  • Prof. Dr. Deniz AYDEMİR TÜBİTAK TOVAG Yürütme Kurulu Üyesi Olarak Atandı

  • Bartın Orman Fakültesi ve Sağlık Bilimleri iş birliğinde AFAD - Afet Farkındalık Eğitimi gerçekleştirildi.

  • Doç. Dr. Mertol Ertuğrul, COST Programına Çalışma Grubu Üyesi Olarak Atandı.

  • Bartın Üniversitesinde (BARÜ) ‘Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası’nda dünya yaşamının sürdürülebilmesi için temel bir gereklilik olarak ağacın ve ormanların öneminin vurgulandığı etkinlik yoğun ilgi gördü.

  • Fakültemiz öğretim elemanları ve öğrencileri SOSYALFEST' e katıldı.

  • Fakültemiz 2023-2024 Yılı Akademik Kurul Toplantısı yapıldı.

  • BARÜ üniversite-sanayi iş birliğine bir yenisini daha ekledi

  • BARÜ’nün projesiyle kozalaklar katma değeri yüksek ürünlere dönüşecek

  • 2024 yılının ilk Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı