image/svg+xml
image/svg+xml

Tübitak 2209-A “Çocuklarla Çocuk Olalım, Böceklerle Dost Olalım” Öğrenci Projesi İle Üniversiteli Gençler Okul Öncesi Çocuklara Böcekleri Tanıttı

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Veysel Hüseyin KALPAKÇI, Yaren Gökçe İLER ve 2 inci Sınıf öğrencisi Yılmaz Kaan ÖZTAŞ TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projesi kapsamında öğretim üyesi Prof. Dr. Azize TOPER KAYGIN’ın danışmanlığında çocuklarla çocuk olup onları sıkmadan eğlendirerek böceklerle ilgili doğru bilgileri aktardılar, onları böcekler konusunda bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye çalıştılar.

Proje konusunda bilgi veren Prof. Dr. Azize TOPER KAYGIN “Bölümümüz öğrencileri ile doğayı ve doğanın önemli bir parçası olan böcekleri koruma ve yaşatma bilincini insanlara daha küçük yaşlarda iken aşılamak gerektiği düşüncesinden hareketle böyle bir proje hazırladık. Böceklerin, besin zincirinde, bitkilerin tozlaşmasında, doğada geri dönüşümün sağlanmasından kanser tedavisine kadar pek çok alanda önemli bir yeri olmasına rağmen ne yazık ki okul öncesi çocuklarımız tarafından fazla tanınmamamaktadır. Projenin hedeflerinden biri de bu farkındalığı sağlamaktır. Tanıma, böceklere olan sevgi ve korumayı geliştirecektir. Çocuklar sevdikleri ve tanıdıklarını korurlar. çocuklar genellikle evde ya da çevrelerinde bir şekilde rastladıkları böceklerden ya korkmakta ya da tiksinmektedirler. Bu projede öğrencilerimiz çocuklara onları sıkmadan hatta eğlendirerek böceklerle ilgili doğru bilgileri aktarmaya, doğru bilinen yanlışları anlatmaya çalıştılar. Onlara doğa, çevre ve içinde yaşayan canlıları, böcekleri sevme, koruma bilinci aşılamak istediler.  Böcekleri her yönüyle doğru tanıtma, onlara karşı olan ilgiyi artırma, korku ve fobileri yıkma amacıyla etkinlikler düzenleyip, sunumlar yaptılar. Zararlı ve yararlı olan böcek türlerini tanıttılar. Esasen bütün bunlar projenin temel hedeflerindendi. Bu proje ile henüz anaokulu düzeyinde olsalar da geleceğimizin teminatı çocuklarımızın nitelikli eğitim almasına katkı sağlamak istedik. Ayrıca projenin uygulanması ile böcek korkusu yaşayan çocukların bu korkuyu yenmelerine katkı sağlayabileceğimizi, onların ruhsal sağlığını, zihinsel ve bilişsel gelişimini destekleyebileceğimizi düşündük. Bugün de bu kapsamda çocukların böcekleri doğada yakından görebilmeleri için Balamba Tabiat Parkına gittik. Hep birlikte atrapla böcek yakaladık, sonra onları yakından görüp serbest bıraktık. Çocuklardan biri yaklaşıp “öğretmenim bak elimin üstünde bir küçük böcek var” diyerek şefkatle onu bana gösterdi. Korkmaması, tiksinmemesi ve böceğe zarar vermemesi, bana gösterdikten sonra böceğin kendiliğinden uçup gidişi görülmeye değerdi. Buradan Bartın Orman Fakültemize geldik. Fakültemiz Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent KAYGIN bölüm hakkında kısaca bilgi vererek, ahşaptan yapılmış materyalleri gösterdi. Koridorlardaki hayvan tahnitleri konusunda Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Nuri Kaan ÖZKAZANÇ hocamız bilgi verdi. Dekanımız Prof. Dr. Birsen DURKAYA ağaç gövdesindeki yıllık halkaları ve ağaç yaşını hesaplamayı kütük üzerinde gösterdi. Çocuklar her bir hocamızı çok ilgiyle dinlediler. Amfide sıralara oturdular. Onlara yine bir TÜBİTAK öğrenci projesi (Epoksi Reçine İle Öğreniyorum ve Üretiyorum) ile yaptığımız epoksi reçine içindeki böcek örneklerini verdik, büyüteçle yakından incelediler. Çok hoşlarına gitti. Onlar için faydalı ve güzel bir gün olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Öğrenci projesinin yürütücüsü Veysel Hüseyin KALPAKÇI, "Bu projeye maddi destek sağlayan TÜBİTAK’a, proje yapmaya bizi teşvik eden Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Orhan UZUN ve Dekanımız Prof. Dr. Birsen DURKAYA’ya, proje süresince tüm çalışmalarımızda yanımızda olan danışman hocam Prof. Dr. Azize TOPER KAYGIN’a, anaokulunda yaptığımız çalışmalarda bize daima destek veren, yardımcı olan 7 Eylül Anaokulu Müdürü Filiz Karaca başta olmak üzere, Müdür yardımcısı ve öğretmenlere, çocuklarla rahat çalışma imkânı veren velilere, sevgili anaokulu öğrencilerine çok teşekkür ediyorum. Bu projede çocuklarla birlikte çalışmak bizim için eğlenceli ve değerliydi. Proje ekibimizle birlikte önemli deneyimler kazandık" dedi.

Fakültede düzenlenen etkinliğe ayrıca Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şahin PALTA, Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuğrul VAROL, Doç. Dr. Yafes YILDIZ, Dr. Öğr. Üyesi Tuna EMİR, Fakülte Sekreteri Refik ÜNVER de katıldı. Daha sonra öğrencilerle ve öğretmenlerle hatıra fotoğrafları çekildi.
  • Bartın Orman Fakültesi Öğrencileri 2209 TÜBİTAK Öğrenci Projelerinde Birinci Oldu.

  • Prof. Dr. Deniz AYDEMİR TÜBİTAK TOVAG Yürütme Kurulu Üyesi Olarak Atandı

  • Bartın Orman Fakültesi ve Sağlık Bilimleri iş birliğinde AFAD - Afet Farkındalık Eğitimi gerçekleştirildi.

  • Doç. Dr. Mertol Ertuğrul, COST Programına Çalışma Grubu Üyesi Olarak Atandı.

  • Bartın Üniversitesinde (BARÜ) ‘Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası’nda dünya yaşamının sürdürülebilmesi için temel bir gereklilik olarak ağacın ve ormanların öneminin vurgulandığı etkinlik yoğun ilgi gördü.

  • Fakültemiz öğretim elemanları ve öğrencileri SOSYALFEST' e katıldı.

  • Fakültemiz 2023-2024 Yılı Akademik Kurul Toplantısı yapıldı.

  • BARÜ üniversite-sanayi iş birliğine bir yenisini daha ekledi

  • BARÜ’nün projesiyle kozalaklar katma değeri yüksek ürünlere dönüşecek

  • 2024 yılının ilk Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı