image/svg+xml
image/svg+xml

“Modelling Our Sailing Tradition” adlı Hayat Boyu Öğrenme (LLP)/Grundtvig Projesi

Bartın Üniversitesi  Orman Fakültesi Dekanlığı’nın Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) işbirliğiyle hazırladığı “Modelling Our Sailing Tradition” adlı Hayat Boyu Öğrenme (LLP)/Grundtvig Projesi için 7 Ülkeden gelen misafirlere Bartın’ın çok eskilere dayanan ahşap tekne yapımı geleneği tanıtılıyor.

grundtvig bartın ile ilgili görsel sonucu

Ahşap tekne yapımı Bartın’da çok eski bir gelenek. Yaklaşık 15 km içine kadar tekne alabilen Bartın nehri kıyılarında ustaların hünerli elleriyle yaptığı birçok ahşap gemi imal edilmiş. Osmanlı döneminde birçok savaş gemisi de bu bölgede yapılmış. Şimdi Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi bu geleneği dünyaya tanıtıyor.

grundtvig bartın ile ilgili görsel sonucu

Ahşap Tekne İçin Geldiler

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanlığı’nın Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) işbirliğiyle hazırladığı “Modelling Our Sailing Tradition” adlı Hayat Boyu Öğrenme (LLP)/Grundtvig Projesi başladı. 7 Ülkeden gelen misafirlere ahşap tekne yapımı geleneği tanıtılıyor. Bartın Üniversitesine gelen katılımcılar önce Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan’ı makamında ziyaret etti.

grundtvig bartın ile ilgili görsel sonucu

Daha sonra Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü toplantı Salonunda Bartın’ın tanıtım filmi ve ahşap tekneciliğin tarihi ile ilgili sinevizyon gösterisi yapıldı. Orman Fakültesini tanıtan Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selman Karayılmazlar, “Proje konusu olan “Geleneksel Ahşap Yat Yapımı” yöremizde oldukça eskiye dayanan bir meslektir. Kendine has özellikleri olan “Çektirme“ adı verilen tekneler Bartın iline bağlı Kurucaşile ve Tekkeönü bölgelerinde inşa edilmektedir. Ayrıca yat tipi büyük tekneler de sipariş üzerine inşa edilmektedir. Yaklaşık 6 gün boyunca sizlerle birlikte olacağız Bartın’a özgü model tekne yapımını gerçekleştireceğiz. Umarım sizler için kayda değer bir deneyim olur ve iyi izlenimlerle ülkelerinize dönersiniz.” dedi.

grundtvig bartın ile ilgili görsel sonucu

Ardından 7 ülkeden gelen 11 kişilik misafir grubu atölyede model ahşap tekne yapımına başladı. Amasra ve İnkumu’nu gezen grup 30 Hazirana kadar ahşap tekne modeli yapımına devam edecek. Kurucaşile’de ahşap gemi yapım atölyesinin ziyaret edilmesi dışında Ulukaya Şelalesi, Safranbolu’da tanıtılacak yerler arasında bulunuyor. Pazar Günü ise Amasra Turiz Otelcilik Meslek Lisesinde gelecekteki işbirliği veyeni proje fikirlerinin geliştirmesi üzerine bir workshop düzenlenecek.