image/svg+xml
image/svg+xml

Bartın Orman Fakültesi’nin TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle sürdürülebilir ve ekolojik dengeyi koruyan levhaların üretilmesine yönelik yenilikçi çözümler sunulacak.

Bartın Orman Fakültesi doğal ekosistemi korumak amacıyla geri dönüştürülebilir,  sürdürülebilir ve çevre dostu projelere imza atmaya devam ediyor. Bu kapsamda BARÜ ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ve orman ürünleri sektöründe Türkiye’nin önde gelen markalarından olan Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş firmasıyla yapılan üniversite-sanayi iş birliği protokolü çerçevesinde bir proje hazırlandı. Bartın Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Abdullah İSTEK’in yürütücülüğündeki proje TÜBİTAK-TEYDEB 1505 Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

"Yonga Levha Üretiminde Tutkal Etkinliğinin Artırılması" başlıklı proje ile yonga levha üretim sürecinde sürdürülebilir ve çevre dostu panellerin geliştirilmesine yönelik yenilikçi çözümler sunulacak. Teknik literatürde "yonga levha" olarak adlandırılan, ancak halk arasında genellikle "sunta" olarak bilinen bu panellerin, daha düşük tutkal tüketimi ile üretilerek ekolojik dengenin korunmasına katkıda bulunacak. Proje kapsamında, tutkal etkinliğinin artırılmasıyla yalnızca üretim verimliliği sağlanması değil, aynı zamanda çevreye duyarlı ve insan sağlığına zararsız yeni ürünlerin geliştirilmesi planlanıyor. Bu doğrultuda, projede geliştirilecek yenilikçi yaklaşımların sektöre öncülük etmesi de öngörülüyor.
Yenilikçi ve kapsamlı yöntemlerin yürütüleceği çalışmalarda sanayi ortağı olarak Müşteri Kuruluş Proje Sorumlusu Kenan Çağrı NEVRUZ, Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş adına proje sorumlusu olarak yer alacak. Bununla birlikte BARÜ’den Prof. Dr. Deniz AYDEMİR, BAİBÜ’den Dr. Öğr. Üyesi Orhan KELLECİ ve Dr. Öğr. Üyesi Süheyla Esin SARIUSTA projeye araştırmacı olarak katkı verecek.

 

Proje hakkında bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. İSTEK, “Proje kapsamında ahşap esaslı levhalarda yenilikçi modifikasyon işlemleri ve teknikleriyle tutkallama maliyetlerinin düşürülmesi sağlanarak levhaların fiziksel ve mekanik özelliklerinin artırılması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, tutkal kullanımında etkinliğin artırılmasıyla hem üretim maliyetlerinin düşürülmesi hem de çevresel etkilerin minimize edilmesi planlanmaktadır. Bu proje, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve akademik bilginin sanayiye etkin bir şekilde aktarılması açısından da önemli bir rol üstlenmektedir. Bu noktada geliştirilen iş birliklerinin nitelikli proje çıktıları getirmesine yönelik bizleri daima teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Orhan UZUN’a teşekkür ediyorum” dedi.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birsen DURKAYA, üniversite-sanayi iş birliğinin toplumun sürdürülebilir kalkınmasında kritik bir rol oynadığını vurgulayarak bu alandaki çalışmalara olan desteğini dile getirdi. Dekan DURKAYA, yaptığı açıklamada "Fakülte olarak, üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmeyi ve bu sayede çevre dostu uygulamaların yaygınlaşmasını sağlamayı en önemli hedeflerimizden biri olarak görüyoruz. Bugün, bu hedefler doğrultusunda ortaya koyulan inovatif projelerle gurur duyuyoruz. Özellikle, çevreye duyarlı yaklaşımı ve yenilikçi çözümleriyle dikkat çeken çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Abdullah İSTEK ve proje ekibini gönülden tebrik ediyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum. Bu süreçte, proje kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasında bize her daim destek olan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Orhan UZUN'a da şükranlarımı sunuyorum." dedi

Prof. Dr. DURKAYA, açıklamasında sürdürülebilir kalkınmanın yalnızca bilimsel araştırmalarla değil, bu araştırmaların sanayi ile buluşturularak hayata geçirilmesiyle mümkün olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, Bartın Orman Fakültesi’nin sadece bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda çevre bilinciyle hareket eden bir çözüm merkezi olmayı sürdürdüğünü belirtti.



  • Bartın Orman Fakültesi’nin TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle sürdürülebilir ve ekolojik dengeyi koruyan levhaların üretilmesine yönelik yenilikçi çözümler sunulacak.

  • Fakültemizde Gerçekleştirilen “Akıllı ve Sürdürülebilir Ormancılık: Mühendislik Perspektifinde Geleceğe Bakış" Çalıştay Teşekkür Toplantısı Düzenlendi.

  • Fakültemizde Akıllı ve Sürdürülebilir Ormancılık Çalıştayı Düzenledi.

  • Fakültemizde TÜBİTAK 2209-A Kutlama Etkinliği Gerçekleştirildi.

  • 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde “Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes” Sloganı ile Fidanlar Toprakla Buluştu

  • Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle fındığın hasat edilmesinden sonra ortaya çıkan zuruf maddesinin çevreye duyarlı bir şekilde geri kazanımı sağlanacak.

  • Fakültemizde, TÜBİTAK 2209-A–B- Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında eğitim düzenlendi.

  • Fakülte Kurulu Toplantısı Yapıldı.

  • Faculty Board Meeting was Held.

  • Bartın Orman Fakültesi Oryantasyon Eğitimi Gerçekleştirildi.