image/svg+xml
image/svg+xml

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle fındığın hasat edilmesinden sonra ortaya çıkan zuruf maddesinin çevreye duyarlı bir şekilde geri kazanımı sağlanacak.

Fakültemiz Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayben KILIÇ PEKGÖZLÜ’nün danışmanlığını yaptığı doktora öğrencisi aynı zamanda 100/2000 YÖK Doktora bursiyeri olan Şeyma ÖZLÜSOYLU’nun yürütücülüğündeki proje TÜBİTAK 1002-A Programı Hızlı Destek programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

“Fındık Zurufu Lignininden Aktif Karbon Üretimi ve Süperkapasitör Performans Özellikleri” başlıklı proje kapsamında ülkemizde geniş yayılım gösteren fındığın hasat edilmesinden sonra organik bir madde olarak ortaya çıkan zurufun, katma değeri yüksek bir malzemeye dönüştürülerek geri kazanımı sağlanacak. Yenilikçi ve kapsamlı yöntemler ile çevre dostu, düşük maliyetli kimyasalların kullanılacağı çalışmalara Üniversitemiz Fen Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hamza DÜNYA ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Akseki Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümünden Doç. Dr. Mehmet Emin ERGÜN araştırmacı olarak katkı sunacak.

Proje hakkında bilgiler veren ÖZLÜSOYLU, “Enerji depolama sistemleri, hızla gelişen endüstriyel faaliyetler ve nüfus artışı nedeniyle dünya enerji tüketimini sürekli olarak artmaktadır. Bu noktada taşınabilir elektronik cihazlar, elektrikli/hybrid araçlar vb. alanlarda yapılacak kapsamlı araştırmalar da önem arz etmektedir. Fosil yakıtların tüketimine alternatif sunan, çevreyi koruyan ve bu sorunları küresel düzeyde çözen yenilenebilir enerji kaynakları, bu bağlamda büyük talep görmektedir. Süperkapasitörlerin hazırlanmasında önemli bir bileşen olarak, atık organiklerden türetilmiş malzemeler kullanılması bazı avantajlar sağlamaktadır. Gerçekleştireceğimiz proje ile atık organik kaynaklı malzemelerin çevre sorunları ve enerji krizleri konusunda sürdürülebilir bir enerji depolama malzemesi üretilmesine katkı sunacağına inanıyoruz”. dedi.

Bartın Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Birsen DURKAYA “Proje yürütücüsü Şeyma Özlüsoylu ve danışmanı Prof. Dr. Ayben KILIÇ PEKGÖZLÜ’nün özverili çalışmaları sonucunda elde edilen bu başarı, hem üniversitemize hem de çevre dostu, sürdürülebilir enerji alanında yapılacak çalışmalara önemli katkılar sunacaktır. Özellikle fındık zurufu gibi organik atıkların katma değeri yüksek malzemelere dönüştürülmesi, bu alandaki yenilikçi ve ileri teknolojilere olan ihtiyacı karşılayacaktır. Bu vesileyle projede emeği geçen tüm araştırmacılarımıza ve katkı sunan tüm kurumlara teşekkür eder, başarılarınızın devamını dilerim. Ayrıca, bu önemli projeye desteklerinden dolayı Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Orhan UZUN'a da şükranlarımı sunarım.” dedi.
  • 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde “Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes” Sloganı ile Fidanlar Toprakla Buluştu

  • Fakültemizde TÜBİTAK 2209-A Kutlama Etkinliği Gerçekleştirildi.

  • Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle fındığın hasat edilmesinden sonra ortaya çıkan zuruf maddesinin çevreye duyarlı bir şekilde geri kazanımı sağlanacak.

  • Fakültemizde, TÜBİTAK 2209-A–B- Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında eğitim düzenlendi.

  • Fakülte Kurulu Toplantısı Yapıldı.

  • Bartın Orman Fakültesi Oryantasyon Eğitimi Gerçekleştirildi.

  • Bartın Orman Fakültesi Oryantasyon Eğitimi Gerçekleştirildi.

  • Bartın Orman Fakültesi Oryantasyon Eğitimi Gerçekleştirildi.

  • Fakültemizden Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sayın Ayla ÇETİN DİNDAR’a Hayırlı Olsun Ziyareti

  • BARÜ’nün projesiyle endüstriyel atıklardan enerji depolama cihazları üretilecek.