Erişilebilirlik

Doç. Dr. Sezgin Koray GÜLSOY’un yürütücülüğünü üstlendiği proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Paylaş: 
Yayın Tarihi : 12/10/2026

“Zeytin ve Fındık Ağacı Budama Atıklarının Derin Ötektik Çözücü ile Fraksiyonlanarak Kağıt Hamuru ve Lignin Üretiminde Değerlendirilmesi” başlıklı proje kapsamında, ülkemizde önemli miktarlarda ortaya çıkan tarımsal budama atıklarının alternatif lignoselülozik hammadde olarak değerlendirilmesi ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Proje kapsamında, zeytin ve fındık ağacı budama atıkları, kolin klorür ve laktik asit esaslı derin ötektik çözücü (DES) kullanılarak fraksiyonlanacak ve aynı biyokütleden hem kağıt hamuru hem de lignin elde edilmesi araştırılacak. Farklı işlem sıcaklıkları ve sürelerinin fraksiyonlama performansı üzerindeki etkileri belirlenerek elde edilen kağıt hamurlarından laboratuvar ölçeğinde deneme kağıtları üretilecek. Kağıtların fiziksel, mekanik ve optik özellikleri incelenecek, ayrıca geri kazanılan ligninlerin kimyasal, yapısal, termal ve antioksidan özellikleri karakterize edilecek.

Çalışmada, DES esaslı fraksiyonlama yönteminin teknik performansı geleneksel soda yöntemiyle karşılaştırılarak her iki yöntemin kağıt hamuru, kağıt ve lignin üretimi açısından avantajları ve sınırlılıkları ortaya konulacak.

Tarımsal Atıklardan Katma Değerli Ürünlere

Projenin, zeytin ve fındık budama atıklarının yalnızca bertaraf edilmesi gereken tarımsal artıklar olarak değil, kağıt endüstrisi ve lignin esaslı ürünler için alternatif hammadde kaynakları olarak değerlendirilmesine katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca elde edilecek bilimsel verilerin, biyokütlenin bütüncül biyorafineri yaklaşımıyla değerlendirilmesine ve gelecekte gerçekleştirilecek proses geliştirme çalışmalarına altyapı oluşturması hedefleniyor.

Proje Ekibi

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü bünyesinde yürütülecek projede;

  • Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Sezgin Koray GÜLSOY
  • Araştırmacı: Özge ÖZGÜRLÜK
  • Araştırmacı: Avni YILDIZBAŞ
  • Doktora Bursiyeri: Arş. Gör. Elanur KALKAN

görev alacak.

Proje ekibimizi tebrik eder, çalışmalarında başarılar dileriz.

Fotoğraflar