image/svg+xml
image/svg+xml

Fakültemizde Akıllı ve Sürdürülebilir Ormancılık Çalıştayı Düzenledi.

5 Aralık 2024 tarihinde Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi ev sahipliğinde çevrim içi olarak düzenlenen “Akıllı ve Sürdürülebilir Ormancılık: Mühendislik Perspektifinden Geleceğe Bakış” çalıştayı, büyük bir ilgiyle gerçekleştirildi. Ormancılık sektörünün geleceğine ışık tutan çalıştay, sürdürülebilirlik ve modern teknolojilerin ormancılık uygulamalarındaki rolünü derinlemesine ele aldı. Alanında uzman akademisyenler, kamu kurumları ve özel sektör temsilcilerinin katkılarıyla, 130’dan fazla katılımcının yer aldığı etkinlik, sektörün karşılaştığı zorluklara ve fırsatlara dair ufuk açıcı tartışmalara sahne oldu. Çalıştay, ormancılığın geleceğini şekillendirecek yeni fikirlerin filizlenmesine zemin hazırladı. Çalıştayın açılış konuşmalarını BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan UZUN ile Bartın Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birsen DURKAYAyaptı.

 

Açılış konuşmalarında BARÜ’nün orman alanındaki çalışmalarına değinildi


İklim değişikliğine karşı sürdürülebilir orman ekosisteminin önemine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Orhan UZUN “Yaşamımızı korumak ormanlarımızı korumaktan geçiyor, iklimi korumak da ormanları korumakla başlıyor. Bartın Üniversitesi olarak bizler de sürdürülebilir orman ekosistemini oldukça önemsiyoruz. Eğitim sistemimizde çevre dostu stratejilerin geliştirilmesini ön planda tutarak akıllı sistemler, inovasyon ve yeni teknolojiler ile biyoçeşitliliği koruma çalışmalarını ders programlarımıza entegre ederek öğrencilerimizde farkındalık  oluşturuyoruz”dedi.

Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birsen DURKAYA ise “Çalıştayımızın temel hedefi, ormancılık alanındaki değişiklikleri sürdürülebilirlik, teknoloji ve inovasyon ekseninde geleceğe dair çözümler geliştirmek ve disiplinler arası bir perspektifle iş birliği olanaklarını artırmaktır. Bu çalıştay ile iklim değişikliğinin orman ekosistemleri üzerindeki etkileri, karbon ayak izi üretimi gibi günümüzün öncelikli sorunlarına dair akademik ve sektörel çözümler üreteceğimiz bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Üniversite olarak da sürdürülebilir ormancılık alanında bölgesel ve ulusal düzeyde öncü olma gayretindeyiz” diye konuştu.

 

Çalıştay kapsamında aşağıdaki sunumlar gerçekleştirildi:

 

Prof. Dr. Özden GÖRÜCÜ (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Orman Fakültesi)

“İklim Değişikliğinin Orman Ekosistemlerine Etkisi” başlıklı sunumuyla iklim değişikliğinin ormanlar üzerindeki etkilerini ele aldı.

Alper Tolga ARSLAN (Orman Genel Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı)

Orman Yönetimi ve Sürdürülebilirlik Stratejileri” konulu sunumunda, sürdürülebilir orman yönetimi stratejilerini paylaştı.

Doç. Dr. Osman KOMUT (Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane Meslek Yüksekokulu)

Yeşil Sertifikasyonlar ve Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi” başlıklı konuşmasında yeşil sertifikaların ormancılık sektöründeki önemine değindi.

Fadime KARAGÖZ (SBG)

Yeşil Sertifikasyon Uygulamaları” hakkında sektör uygulamalarına yönelik bilgiler sundu.

Doç. Dr. Kadir Alperen COŞKUNER (Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi)

Orman Yangınları ve İklim Değişikliği” konulu sunumunda yangınlarla mücadele stratejilerini ve iklim değişikliğinin etkilerinin altını çizdi.

Doç. Dr. Can VATANDAŞLAR (Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman Fakültesi)

Orman Mühendisliğinde Yeni Teknolojiler ve İnovasyonlar” başlıklı konuşmasıyla teknolojik yeniliklerin ormancılıkta kullanımına vurgu yaptı.

Prof. Dr. Küçük Hüseyin KOÇ (İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa, Orman Fakültesi)

Orman Endüstrisinde Akıllı Üretim Sistemleri (Endüstri 4.0 Teknolojileri)” başlıklı sunumunda, akıllı üretim sistemlerinin ormancılık sektöründeki rolünü değerlendirdi.

Prof. Dr. Kamil KAYGUSUZ (Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi)

“Biyoenerji ve Orman Atıklarının Değerlendirilmesi” başlıklı sunumuyla orman atıklarının enerjiye dönüştürülmesi konusundaki çalışmalarını paylaştı.

Yiğit GÜNGÖR ve Dr. Burcu GİRGİNER OZONLU (Kastamonu Entegre A.Ş.)

Karbon Ayak İzi, Karbon Ticareti ve Biyometaryal Üretimi ile Karbon Ayak İzi Yönetimi” başlıklı sunumlarında, karbon yönetimi ve biyomateryal üretimine dair sektörel uygulamalarını aktardılar.

Çalıştayda ele alınan konular, sürdürülebilir ormancılık ve çevresel farkındalık adına güçlü bir bilgi paylaşım zemini oluşturdu. Ormancılık sektörüne değer katan bu etkinliğin, yalnızca akademik ve endüstriyel iş birliklerini teşvik etmekle kalmayıp, geleceğin yenilikçi ormancılık uygulamalarına da ilham kaynağı olması beklenmektedir.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi, ormancılık alanında yenilikçi yaklaşımları destekleyerek sektöre yön veren öncü çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir. Fakültemiz doğaya ve insanlığa değer katan çalışmalarıyla geleceğin ormancılığını şekillendirmeye devam edecektir.

 

  • Bartın Orman Fakültesi’nin TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle sürdürülebilir ve ekolojik dengeyi koruyan levhaların üretilmesine yönelik yenilikçi çözümler sunulacak.

  • Fakültemizde Gerçekleştirilen “Akıllı ve Sürdürülebilir Ormancılık: Mühendislik Perspektifinde Geleceğe Bakış" Çalıştay Teşekkür Toplantısı Düzenlendi.

  • Fakültemizde Akıllı ve Sürdürülebilir Ormancılık Çalıştayı Düzenledi.

  • Fakültemizde TÜBİTAK 2209-A Kutlama Etkinliği Gerçekleştirildi.

  • 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde “Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes” Sloganı ile Fidanlar Toprakla Buluştu

  • Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle fındığın hasat edilmesinden sonra ortaya çıkan zuruf maddesinin çevreye duyarlı bir şekilde geri kazanımı sağlanacak.

  • Fakültemizde, TÜBİTAK 2209-A–B- Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında eğitim düzenlendi.

  • Fakülte Kurulu Toplantısı Yapıldı.

  • Faculty Board Meeting was Held.

  • Bartın Orman Fakültesi Oryantasyon Eğitimi Gerçekleştirildi.