image/svg+xml
image/svg+xml

Karadeniz Bölgesi’nde Yayılışı Hızla Artan İstilacı Bir Zararlı: Kahverengi Kokarca

Halyomorpha halys (Stål, 1855) (Hemiptera: Pentatomidae), halk arasında bilinen adıyla Kahverengi kokarca, tarım ürünlerine ciddi zararlar veren istilacı bir böcek türüdür. Ergin ve nimf dönemlerinde konukçu bitkilerin öz suyunu emerek bitkilerin gelişimini olumsuz etkiler. Özellikle meyvelerde yaralanmalar, çukurlar, şekil bozuklukları ve renk değişimlerine neden olur. Salgıladığı enzimler nedeniyle ürünlerde acılaşma, tat bozukluğu ve taşlaşma gözlenir. Bu durum ürünün kalitesini ve ekonomik değerini düşürmektedir.

İlk kez 2017 yılında İstanbul’da ve buna yakın tarihlerde Artvin’de tespit edilen bu zararlı tür, kısa sürede Karadeniz Bölgesi’ne yayılmış; Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Ordu gibi fındık üretiminin yoğun olduğu illerde ciddi zararlara sebep olmuştur. Ayrıca Marmara Bölgesi’nde İstanbul ve Yalova’da da popülasyon artışı kaydedilmiştir. 300’den fazla bitki türünde zarar yapabilen bu böcek, doğal düşmanlarının (parazitoit ve predatör) bulunmadığı yeni bölgelerde hızla çoğalmakta ve yayılmaktadır. Türkiye’nin iklim koşulları ve bitki çeşitliliği göz önüne alındığında, ülke genelinde yayılım potansiyeli yüksektir.

Bu soruna dikkat çekmek, toplumsal farkındalık oluşturmak ve bilgilendirmek amacıyla, Bartın Üniversitesi Bartın Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Azize TOPER KAYGIN danışmanlığında hazırlanan ve öğrencilerimizden Mert Burak ADIGÜZEL’in yürütücü, Furkan KARŞI’nın araştırmacı olarak görev aldığı “Kahverengi Kokarca Böceğini Tanıyorum, Tedbirimi Alıyorum” başlıklı proje TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Araştırma Projesi olarak desteklenmeye değer görülmüştür. Proje, Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği içinde yürütülecektir.

Proje kapsamında, kahverengi kokarca böceğinin biyolojisi, zarar şekilleri, böceğin kışlama döneminde evlere girmesiyle yaşanan sorunlar da dikkate alınarak tüm mücadele yöntemleri ve alınabilecek önlemler hakkında üreticiler ve halkı bilgilendirici, farkındalık sağlayan eğitim, seminer, panel vb. düzenlenmesi planlanmaktadır. 13.05.2025

Haber İle İlgili Sosyal Medya bağlantı Linkleri İçin:

X

INSTAGRAM

  • Karadeniz Bölgesi’nde Yayılışı Hızla Artan İstilacı Bir Zararlı: Kahverengi Kokarca

  • Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi “Orman Benim” Etkinliğinde Doğa İçin Seferber Oldu.

  • Bartın Orman Fakültesinden Uluslararası Başarı: TÜBİTAK – Slovenya Destekli Proje ile Ahşap Yapılarda Yangın Güvenliği Artırılacak.

  • ORMAN FAKÜLTESİ’NDE KARİYER GÜNLERİ ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

  • 2024-2025 Yılı Personel Arası Masa Tenisi Turnuvası Büyük Coşkuyla Gerçekleştirildi.

  • Destek Personelimize Takdir ve Teşekkür Belgesi Verildi.

  • Bartın Orman Fakültesi’nden TÜBİTAK Öğrenci Projelerinde Büyük Başarı!

  • Bartın Orman Fakültesi, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nü Coşkuyla Kutladı.

  • Öğrencimiz Erasmus+ Eğitim Programı ve Staj Deneyimlerini Paylaştı

  • Fakülte Kurulu, Çift Anadal ve Yandal Kontenjanlarını Değerlendirdi.