image/svg+xml
image/svg+xml

Yenilikçi Eğitim Programı Olan Toprak Etiği Eğitim Projesi Etkinliğine Katılım Sağlandı

Hacettepe Üniversitesi Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 9-10 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen Toprak Etiği Eğitim Projesi’nde Üniversitemiz Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Esra PULAT eğitmen olarak görev aldı.

Merkezin Beytepe Yerleşkesi’nde yer alan açık hava sınıfında, 5 eğitmen eşliğinde 35 katılımcıya toprak etiği eğitimi verildi. Eğitim, Wisconsin Baraboo’da bulunan Aldo Leopold Vakfı’nın Leopold Eğitim Projesi (Leopold Education Project) ile uyumlu olup vakıfta eğitim görerek "Toprak Etiği Lideri" unvanı almış olan Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi ve merkezin kurucu müdürü Prof. Dr. Ufuk Özdağ önderliğinde gerçekleştirilmiştir. Bu projeyi diğer çevre eğitimi etkinliklerinden ayıran unsur, toprağa ve üzerinde yaşayan tüm canlılara karşı etik sorumluluk geliştirme düşüncesini merkeze almasıdır. Bu bağlamda eğitim, katılımcılara çevre edebiyatçısı, çevre eğitimcisi, orman mühendisi ve biyologdan oluşan eğitmen kadrosuyla geniş bir perspektiften doğaya bakma olanağı sunarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş, Üniversitemiz de eğitmen kadrosuna sunduğu destekle bu sürecin bir parçası olmuştur. Eğitim, “Toprak etiğinin evrimi entelektüel olduğu kadar duygusal bir süreçtir" düşüncesinden yola çıkarak, doğaya ilişkin bilgi birikimini artırmanın yanı sıra toprak ve doğal çevreyle bağ kurmanın yollarını vurgulamıştır.

Toprak Etiği Eğitim Projesi (TEEP) yenilikçi bir eğitim programı olup, temel amacı önemli doğa koruma klasikleri arasında yer alan Bir Kum Yöresi Almanağı kitabındaki yazılar eşliğinde, açık arazide doğa koruma, biyoçeşitlilik, bozulmuş arazilerin restorasyonu gibi konularda eğiticilerin eğitimini sağlamak, toprakla bütünleştiğimiz faaliyetlerle doğal kaynaklarımıza saygı uyandırmaktır. Toprak Etiği Eğitim Projesi’nin içeriği, “Öğrencinin toprakları görmesi, gördüğünü anlaması ve anladığından zevk duyması” olarak özetlenebilir.

Eğitim Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gonca GÖKALP ALPASLAN’ın Türk Edebiyatında doğa ve çevre duyarlılığı konusundaki etkileyici sunumu ile başlamış, Bilkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Jennie FARBER LANE’in toprakla kişisel bağlar kurmayı teşvik eden Duyusal Gözlem Etkinliği (Sensory Observation Activity) ile devam etmiştir. LANE’in ardından proje eğitmen kadrosu arasında yer alan Üniversitemiz Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Esra PULAT, Türkiye florası, Türkiye ormanları ve Ankara ili endemik bitkileri konusunda oldukça doyurucu bilgiler vermiş ve sahada yaptığı uygulamalı çalışma ile parçası olduğumuz toprağa, doğaya ilişkin entelektüel birikim oluşturmanın yanı sıra ona ilişkin duygusal farkındalık yaratmayı hedefleyen bir etkinlik gerçekleştirmiştir. PULAT’tan sonra söz alan Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Ana Bilim Dalı’ndan Nurbahar USTA, Kum Yöresi Deneyimleri (Sand Country Experiences) başlıklı eğlenceli ve interaktif etkinlik ile katılımcıların doğayla kurduğu ilişkiyi sorularla somutlaştırmış, eksik oldukları noktaların farkına varmalarını sağlamış ve toprak toplumuna karşı sorumluluklarımızı vurgulamıştır. Son olarak Merkezin kurucu müdürü Prof. Dr. Ufuk ÖZDAĞ, toprak sağlığının iyileştirilmesi, biyoçeşitlilik, ekolojik restorasyon ve iklim değişikliği konularında oldukça önemli bilgiler vererek etkinliği sonlandırmıştır.


Eğitim sonrası, katılımcılara sertifikaları Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu’ndan üyeler ve aralarında Üniversitemiz öğretim elemanı Arş. Gör. Esra Pulat’ın da yer aldığı eğitmenler tarafından takdim edilmiştir. Hacettepe Üniversitesi Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne ve Toprak Etiği Eğitim Projesi’ne ilişkin daha fazla bilgi için bkz. www.topraketigi.hacettepe.edu.tr/ , www.teep.hacettepe.edu.tr 
  • Bartın Orman Fakültesi Öğrencileri 2209 TÜBİTAK Öğrenci Projelerinde Birinci Oldu.

  • Prof. Dr. Deniz AYDEMİR TÜBİTAK TOVAG Yürütme Kurulu Üyesi Olarak Atandı

  • Bartın Orman Fakültesi ve Sağlık Bilimleri iş birliğinde AFAD - Afet Farkındalık Eğitimi gerçekleştirildi.

  • Doç. Dr. Mertol Ertuğrul, COST Programına Çalışma Grubu Üyesi Olarak Atandı.

  • Bartın Üniversitesinde (BARÜ) ‘Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası’nda dünya yaşamının sürdürülebilmesi için temel bir gereklilik olarak ağacın ve ormanların öneminin vurgulandığı etkinlik yoğun ilgi gördü.

  • Fakültemiz öğretim elemanları ve öğrencileri SOSYALFEST' e katıldı.

  • Fakültemiz 2023-2024 Yılı Akademik Kurul Toplantısı yapıldı.

  • BARÜ üniversite-sanayi iş birliğine bir yenisini daha ekledi

  • BARÜ’nün projesiyle kozalaklar katma değeri yüksek ürünlere dönüşecek

  • 2024 yılının ilk Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı