Bartın Orman Fakültesi’ndeki çalışmalarda ‘Bor’ kullanılarak sunta ürünlerin yanma direnci artırılacaktır.
Bartın Orman Fakültesinin TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle ahşap kompozitlerden yonga levhaların (sunta) yanmaya karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla borik asit kullanımının optimizasyonu araştırılacaktır.Bartın Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah İSTEK’in yürütücü olduğu proje TÜBİTAK 1002-Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu. Aynı bölümden Arş. Gör. Dr. İsmail ÖZLÜSOYLU’nun araştırmacı olarak yer aldığı “Yonga Levha Üretiminde Ticari Yanma Geciktiricilere Alternatif Olarak Borik Asit Kullanımının Optimizasyonu” adlı proje kapsamında borik asit kullanılarak yonga levha ürünlerin yanma direncinin artırılması, ticarileştirilmesi ve sanayiye kazandırılması yönünde çalışmalar yapılacaktır.
Proje hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Abdullah İSTEK, Dünya’da ve ülkemizde en fazla üretilen ahşap kompozitlerden yonga levhaların yanmaya karşı dayanıklılığının artırılmasını hedefledikleri projedeki çalışmalarda, Dünya rezervinin yaklaşık yüzde 65’inin ülkemizde olduğu Bor madeninin kullanılacağını söyledi.
Prof. Dr. Abdullah İSTEK, “Günümüzde yanmaya dayanıklı yonga levhalar toplu yaşam alanlarında, özellikle kreş, okul, hastane, bakım evleri, otel gibi mekânlarda kullanılacak ahşap eşyalar, mobilyalar ve dekorasyon işlemlerinde tercih edilmektedir. Ülkemizde üretilen yanmaya dayanıklı yonga levhalarda kullanılan yanma geciktirici kimyasallar yurt dışından ithal edilmektedir. Bilindiği gibi ülkemiz dünya bor rezervlerinin yaklaşık yüzde 65’ine sahiptir. Bu potansiyelin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi konusunda son yıllarda önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bu proje ile borik asidin yonga levha üretiminde endüstriyel olarak kullanılabilme potansiyeli belirlenecek, üretim parametrelerinde optimizasyon yapılacak ve ticari olarak sunta üretiminde kullanımı sağlanacaktır” dedi.
Bartın Orman Fakültesinde yapılan TÜBİTAK projelerinin gün geçtikçe sevindirici düzeyde arttığını, Üniversitemizde 2023 yılının başlarında kabul edilen 6 adet TÜBİTAK-1002 projesinin 4’ünün Bartın Orman Fakültesine ait olmasının gurur verici olduğunu ifade eden Bartın Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birsen DURKAYA, proje yürütücüsü Prof. Dr. Abdullah İSTEK ile birlikte proje ekibini tebrik etti.